soki trawienne,
fizjol. wydzieliny gruczołów trawiennych, zawierające wodę wraz z elektrolitami, enzymy trawienne i śluz;
soki trawienne
Encyklopedia PWN
soki trawienne uczestniczą w trawieniu pokarmu, wspomagają wchłanianie składników pokarmowych, a śluz ułatwia przesuwanie pokarmu do kolejnych części przewodu pokarmowego i osłania jego błonę śluzową przed uszkadzającym działaniem czynników mech. i chemicznych; soki trawienne są wytwarzane przez gruczoły błony śluzowej przewodu pokarmowego (np. sok. żołądkowy, jelitowy) oraz przez gruczoły, których wydzielina jest doprowadzana do różnych odcinków przewodu pokarmowego specjalnymi przewodami, np. ślina powstająca w gruczołach ślinowych dochodzi do jamy ustnej, wydzielina trzustki i żółć powstająca w wątrobie są doprowadzane do dwunastnicy.
Znaleziono w książkach Grupy PWN
Trwa wyszukiwanie...
