żołądkowy sok
 
Encyklopedia PWN
żołądkowy sok,
wydzielina gruczołów błony śluzowej żołądka;
sok żołądkowy ma pH 1–3,5, wywołane znaczną zawartością kwasu solnego, wytwarzanego w trzonie i dnie żołądka przez komórki okładzinowe gruczołów żołądkowych właściwych; komórki główne gruczołów żołądkowych właściwych wydzielają pepsynogen, z którego w kwaśnym środowisku żołądka powstaje i w tym środowisku rozwija optymalne działanie pepsyna, zapoczątkowująca trawienie białek; w sklad soku żołądkowego wchodzi również śluz, wytwarzany w przez gruczoły odźwiernikowe i gruczoły śluzowe rozproszone w innych częściach żołądka; duża ilość śluzu w soku żołądkowym chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami mech. i działaniem kwasu solnego.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia