szparag
 
Encyklopedia PWN
szparag, asparagus, Asparagus,
rodzaj z rodziny liliowatych, obejmujący ok. 150 (wg innych klasyfikacji 300) gat. bylin występujących w ciepłych regionach Europy, Azji i Afryki.
Tworzy kłącze, zw. karpą, o mięsistych korzeniach; liście przekształcone w łuski, organem asymilacyjnym są zielone gałęziaki; kwiaty niepozorne; owoc — kulista jagoda; kilka gat. użytkuje się jako rośliny ozdobne, tzw. asparagusy; szparag lekarski, A. officinalis, dziko rosnący w Europie i Azji, uprawia się w tzw. szparagarniach użytkowanych w ciągu 10–15 lat; jadalną częścią (po ugotowaniu, w konserwach) są młode pędy wys. 25–30 cm, zw. szparagami, o dużej wartości smakowej (zawierają aminokwas asparaginę), białe (przysypane ziemią) lub zielone (o większej zawartości wit. C i β-karotenu).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia