smakowy

Encyklopedia PWN

łosoś pacyficzny, Oncorhynchus,
rodzaj ryb anadromicznych i słodkowodnych z rodziny łososiowatych;
majonez
[fr.],
półpłynny produkt tłuszczowy, o konsystencji zbliżonej do konsystencji gęstej śmietany, o lekko ostrym, kwaskowatym smaku i kremowej barwie;
wszystkie przeznaczone do spożycia części umięśnienia szkieletu (mięśnie) zwierząt rzeźnych, dziczyzny i drobiu wraz z przyległymi tkankami, tj. tkanką łączną właściwą (łącznie z tłuszczową), tkanką chrzęstną, kostną, tkanką nerwową, naczyniami krwionośnymi i pozostałością krwi.
produkty spożywcze utrwalane przez zamrożenie w temperaturze od –25 do –40°C przy zastosowaniu odpowiedniej metody (np. owiewowej lub kontaktowej) i przechowywane w temperaturze poniżej –18°C, w celu zachowania początkowej jakości surowca.
musztarda
[wł.],
przyprawa otrzymywana z mączki gorczycznej (drobno zmielone, częściowo odolejone nasiona gorczycy) roztartej z wodą, z dodatkami smakowymi (ocet, sól, cukier, rzadziej także chrzan, wino) oraz przyprawami ziołowo-korzennymi (pieprz, imbir, estragon, goździki, gałka muszkatołowa);
zool. rodzaj tkanki zwierzęcej;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia