musztarda
 
Encyklopedia PWN
musztarda
[wł.],
przyprawa otrzymywana z mączki gorczycznej (drobno zmielone, częściowo odolejone nasiona gorczycy) roztartej z wodą, z dodatkami smakowymi (ocet, sól, cukier, rzadziej także chrzan, wino) oraz przyprawami ziołowo-korzennymi (pieprz, imbir, estragon, goździki, gałka muszkatołowa);
musztardę łagodną (np. tzw. francuską) otrzymuje się z nasion gorczycy białej, musztardę zw. stołową — z gorczycy czarnej, najostrzejszą musztardę sarepską — z gorczycy sarepskiej; musztarda zawiera ok. 78% wody, 6,2% związków azotowych, 5% tłuszczu, 3–10% cukru, 2–3,5% soli, 2–2,5% kwasów oraz ok. 3% substancji mineralnych. Musztarda jako przyprawa była już znana w I w., a jej opis podał Pliniusz Starszy (23–79 r.).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia