kwasowy

Encyklopedia PWN

związki chemiczne, które w reakcji z wodą tworzą kwasy — b. kwasowe lub zasady — b. zasadowe;
ogólna nazwa połączeń chem. (związków org. i nieorg.) określanych jako: fluorki, bromki, chlorki, jodki.
związki chemiczne odznaczające się charakterystycznymi właściwościami, m.in. kwaśnym smakiem, zdolnością wywoływania reakcji barwnych ze wskaźnikami (np. barwią lakmus na czerwono), roztwarzaniem wielu substancji;
Lavoisier
[lawuazjẹ]
Antoine Laurent de Wymowa, ur. 26 VIII 1743, Paryż, zm. 8 V 1794, tamże,
francuski chemik, przyrodnik, rolnik i działacz gospodarczy.
produkt spoż. otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego gł. białka i tłuszczu w postaci skrzepu kwasowego lub podpuszczkowego, przekształconego w masę serową odznaczającą się charakterystycznym smakiem i zapachem.
dział mleczarstwa obejmujący wyrób serów, gł. podpuszczkowych dojrzewających oraz serów twarogowych, kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia