alkohol

Encyklopedia PWN

nazwa zwyczajowa najprostszych dihydroksylowych alkoholi alifatycznych:
zakład wytwórczy produkujący spirytus surowy (nie oczyszczony alkohol etylowy) przez fermentację surowców skrobiowych (np. ziemniaki, zboże), cukrowych (np.: buraki cukrowe, melasa, owoce, trzcina cukrowa) lub celulozowych (np. posiarczynowe ługi odpadowe z przemysłu papierniczego, hydrolizaty celulozowe);
Grignarda reakcje, syntezy Grignarda,
reakcje syntezy związków org. przebiegające z udziałem halogenków alkilomagnezowych o wzorze ogólnym RMgX (R — alkil, X — atom fluorowca), arylomagnezowych o wzorze ArMgX (Ar — aryl) lub alkiloarylomagnezowych;
monosacharydy
[gr.],
monocukry, cukry proste, monozy,
polihydroksylowe aldehydy (aldozy) i ketony (ketozy), o wzorze sumarycznym CnH2nOn, które podczas hydrolizy nie tworzą prostszych cząsteczek sacharydowych;
grupa związków chemicznych, których cząsteczki są zbudowane z 2 elementów o przeciwnym powinowactwie do wody — z części hydrofobowej (o małym powinowactwie do wody) oraz części hydrofilowej (o dużym powinowactwie do wody);
med. zatrucie alkoholem etylowym;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia