alkohol

Encyklopedia PWN

med. zaburzenie zdrowia, stan psychologicznej albo psychicznej i fizycznej zależności od jakiegoś psychoaktywnego środka chemicznego, przejawiający się okresowym lub stałym przymusem przyjmowania tej substancji w celu uzyskania efektów jej działania lub uniknięcia przykrych objawów jej braku (abstynencyjne objawy);
jednowartościowa grupa –OH;
związki organiczne o cząsteczkach zawierających grupę , gdzie R1, R2 — alkile;
ale
[eıl; ang.] Wymowa,
gatunek ang. piwa jasnego, mocnego, zawierającego do 6% alkoholu;
alkoholowa fermentacja, etanolowa fermentacja,
enzymatyczny proces beztlenowego rozkładu sacharydów (w zasadzie heksoz) na alkohol etylowy i dwutlenek węgla, dostarczający różnym drobnoustrojom i roślinom energii magazynowanej w postaci kwasu adenozynotrifosforowego (ATP);
badacsony
[bọdoczoń],
grupa węgierskich win białych (zielonkawych lub złocistych), wytrawnych (12–14% alkoholu, 0–10 g/l cukrów), półwytrawnych (12,5–14,5% alkoholu i 10–40 g/l cukrów) oraz słodkich, z okręgu winiarskiego Badacsony (północny brzeg jez. Balaton).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia