alkohol

Encyklopedia PWN

żartobliwe szkła, ucieszne szkła,
naczynia szklane o wymyślnych formach (np. w kształcie przedmiotów, zwierząt, roślin) lub o skomplikowanej konstrukcji, utrudniającej picie alkoholu lub uniemożliwiającej odmówienie spełnienia toastu (dublet, 1, kuttrolf);
żel
[fr. gelée ‘galareta’],
chem. układ przynajmniej dwuskładnikowy, w którym każdy ze składników tworzy oddzielną, ciągłą fazę rozciągającą się w całej objętości ż.;
typowa pol. wódka gatunkowa, wytrawna (ok. 40% alkoholu);
mieszaniny substancji organicznych, produkty procesów fizjologicznych zachodzących w roślinach;
polimery otrzymywane z monomerów winylowych;
dostarczanie organizmowi ludzkiemu pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub przetworzonym — jako różnorodne potrawy i napoje (żywność), zapewniających utrzymanie jego podstawowych funkcji życiowych.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia