alkohol

Encyklopedia PWN

paliwa wytwarzane z naturalnych surowców (gł. pochodzenia roślinnego), z tzw. biomasy.
calvados
[kalwadọs; fr.] Wymowa,
znana powszechnie brandy jabłkowa, o zawartości alkoholu 40–50%, o charakterystycznym smaku i zapachu, otrzymywana przez oddestylowanie wina jabłkowego lub cydru, gł. w Bretanii i Normandii, w dep. Calvados;
chloral, trichloroetanal, aldehyd trichlorooctowy, CCl3CHO,
związek org.;bezbarwna oleista ciecz o drażniącym słodkawym zapachu;
dipsomania
[gr.],
opilstwo okresowe, opilstwo epizodyczne,
med. wychodzący z użycia termin oznaczający specyficzny wzorzec picia alkoholu;
farm. środek stosowany w leczeniu uzależnienia od alkoholu etylowego;
ekon. rzeczy lub usługi zaspokajające potrzeby człowieka, powstałe jako rezultat procesu produkcji.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia