alkohol

Encyklopedia PWN

alkohole
[arab. al-kuhl ‘delikatny proszek’],
związki organiczne, pochodne węglowodorów, których cząsteczki zawierają grupę hydroksylową (wodorotlenową) –OH zamiast atomu wodoru związanego w związku macierzystym z atomem węgla grupy alkilowej lub cykloalkilowej.
termin wprowadzony przez Światową Organizację Zdrowia na określenie alkoholizmu w szerszym ujęciu, rozumianego jako całokształt patologii społecznej związanej z piciem i nadużywaniem napojów alkoholowych.
termin oznaczający różne następstwa nadmiernego spożywania alkoholu etylowego — mało precyzyjny, obecnie rzadziej używany i raczej niezalecany;
dehydratacja
[łac.-gr.],
odwodnienie:
związki organiczne, pochodne kwasów i alkoholi lub fenoli;
hydroformylowanie, synteza okso, synteza oxo,
reakcja chemiczna polegająca na przyłączeniu tlenku węgla (CO) i wodoru (H2) do cząsteczek związków nienasyconych, zwłaszcza alkenów, z przedłużeniem łańcucha węglowego i wytworzeniem aldehydów oraz alkoholi;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia