Chów
Encyklopedia PWN
Prowansja-Alpy-Wybrzeże Lazurowe, Provence-Alpes-Côte d’Azur ,
region administracyjny w południowo-wschodniej Francji, nad M. Śródziemnym;
całokształt zabiegów związanych z chowem i hodowlą pszczół, mających na celu uzyskanie od nich produktów pszczelich: miodu pszczelego, wosku pszczelego, pyłku kwiatowego (obnóże pyłkowe), pierzgi, mleczka pszczelego, kitu pszczelego i jadu pszczelego, także czerwiu (stanowiącego w niektórych krajach azjat. pokarm dla ludzi);
rancho
gospodarstwo wiejskie, w którym prowadzi się chów bydła lub owiec, gł. w Ameryce Łac., także w Ameryce Północnej.
[rạnczo; hiszp.],
gałąź gospodarki obejmująca zagospodarowanie, eksploatację i ochronę naturalnych zasobów rybnych rzek i jezior oraz chów, hodowlę i pozyskiwanie ryb ze sztucznych zbiorników wodnych;