Chów

Encyklopedia PWN

Prowansja-Alpy-Wybrzeże Lazurowe, Provence-Alpes-Côte d’Azur Wymowa,
region administracyjny w południowo-wschodniej Francji, nad M. Śródziemnym;
całokształt zabiegów związanych z chowem i hodowlą pszczół, mających na celu uzyskanie od nich produktów pszczelich: miodu pszczelego, wosku pszczelego, pyłku kwiatowego (obnóże pyłkowe), pierzgi, mleczka pszczelego, kitu pszczelego i jadu pszczelego, także czerwiu (stanowiącego w niektórych krajach azjat. pokarm dla ludzi);
rancho
[rạnczo; hiszp.],
gospodarstwo wiejskie, w którym prowadzi się chów bydła lub owiec, gł. w Ameryce Łac., także w Ameryce Północnej.
Reklewski Zygmunt, ur. 25 VIII 1937, Warszawa,
gałąź gospodarki obejmująca zagospodarowanie, eksploatację i ochronę naturalnych zasobów rybnych rzek i jezior oraz chów, hodowlę i pozyskiwanie ryb ze sztucznych zbiorników wodnych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia