suszenie

Encyklopedia PWN

potoczna nazwa owoców figowca (pospolitego);
mączka o intensywnie żółtej barwie i czystym, jajowym zapachu i smaku, otrzymywana przez szybkie wysuszenie świeżej masy jajowej;
kauczuk
[fr. < indiań. cahuchu ‘łzy drzewa’],
naturalne lub syntetyczne tworzywo odznaczające się dużą elastycznością (elastomery).
rodzynki
[niem. < łac.],
suszone jagody różnych odmian winorośli właściwej, często beznasienne (bezpestkowe), produkowane prawie we wszystkich krajach uprawy winorośli;
koszenie kilkakrotne (2–3 razy) w ciągu roku runi łąkowej na wys. ok. 5–7 (10) cm oraz wszelkie prace związane z suszeniem pokosów z przeznaczeniem na siano, susz, kiszonki i sianokiszonki oraz brykiety.
szkło otrzymywane metodą chem., przez wytrącanie z roztworów żeli, ich suszenie i spiekanie aż do uzyskania monolitycznego szkła (zol–żel);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia