suszenie

Encyklopedia PWN

cykoria palona, cykoria prażona,
namiastka kawy, susz z korzeni cykorii podróżnik (siewnej), który poddaje się kolejnemu suszeniu i prażeniu w piecach obrotowych (w temp. 165–200°C), następnie mielony i prasowany;
kawa
[tur. < arab.],
powszechnie znana używka (w postaci naparu), uzyskiwana z nasion krzewów lub drzew z rodzaju kawowiec (Coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej
magnezu chloran(VII), anhydron, Mg(ClO4)2,
związek nieorganiczny, sól;
aparat do suszenia;
suszarnia rolnicza, suszarka rolnicza,
urządzenie do suszenia nasion, zielonek, chmielu, tytoniu, ziemniaków, owoców, warzyw i in. płodów rolnych;
fot. urządzenie do suszenia materiałów fot.;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia