suszenie
Encyklopedia PWN
Poligon Susz, Polígono das Secas,
region w północno-wschodniej Brazylii, na Wyż. Brazylijskiej;
mikroskop elektronowy skaningowy, ang. Scanning Elektron Microscope (SEM),
rodzaj mikroskopu elektronowego, w którym wiązka elektronów, skupiona na powierzchni badanej próbki w plamkę o bardzo małej średnicy (do 0,1 nm), omiata wybrany prostokątny obszar powierzchni ruchem skanującym, linia po linii.
w produkcji żywności otrzymywanie trwałego produktu metodą suszenia, tj. obniżania zawartości wody w produkcie przez odparowanie do kilku bądź kilkunastu procent, w celu uniemożliwienia rozwoju drobnoustrojów oraz ograniczenia do minimum niekorzystnych reakcji nieenzymatycznych i enzymatycznych;
ceramika
nieorganiczne i niemetaliczne materiały otrzymywane w wyniku procesu ceramicznego; także technologia wytwarzania takich materiałów oraz nauka obejmująca badania dotyczące ich otrzymywania, właściwości i zastosowania.
[gr. kéramos ‘ziemia’, ‘glina’; kerameoús ‘wykonany z gliny’],
w przemyśle spoż. suszenie produktów żywnościowych o konsystencji stałej (owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby), półpłynnej (przeciery owocowe i warzywne) i płynnej (soki, ekstrakty kawy, herbaty) w stanie zamrożonym, pod znacznie obniżonym ciśnieniem;
inżynier chemik;