suszarnictwo żywności
 
Encyklopedia PWN
suszarnictwo żywności,
w produkcji żywności otrzymywanie trwałego produktu metodą suszenia, tj. obniżania zawartości wody w produkcie przez odparowanie do kilku bądź kilkunastu procent, w celu uniemożliwienia rozwoju drobnoustrojów oraz ograniczenia do minimum niekorzystnych reakcji nieenzymatycznych i enzymatycznych;
stosowane gł. w przemyśle kocentratów spoż., owocowo-warzywnym, mleczarskim, ziemniaczanym; suszenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności; w najprymitywniejszej formie — na słońcu i wietrze — suszenie stosowane bywa i obecnie (np. rodzynki); suszenia żywności, m.in. owoców, warzyw, grzybów, mleka, jaj, dokonuje się w suszarniach różnego typu (metody owiewowe, czyli konwekcyjne, rozpyłowe, walcowe, próżniowe, fluidyzacyjne, osmotyczne, liofilizacyjne, sublimacyjne).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia