rodzynki
 
Encyklopedia PWN
rodzynki
[niem. < łac.],
suszone jagody różnych odmian winorośli właściwej, często beznasienne (bezpestkowe), produkowane prawie we wszystkich krajach uprawy winorośli;
suszenie przeprowadza się na słońcu lub w suszarkach; rodzynki zawierają 50–70% cukrów (gł. dekstrozy i lewulozy); wartość energ. 100 g r. wynosi 1282 kJ (306 kcal); rozróżnia się r.: koryntki (r. greckie) — drobne, bez nasion; cybeby — wydłużone, z nasionami; malaga — barwy fioletowoczerwonej, z pestkami; sułtanki — jasnożółte, bez pestek; są użytkowane jako rodzynki deserowe, w cukiernictwie, niekiedy do wyrobu wina; gł. producenci rodzynek: Grecja, Turcja, USA (Kalifornia), Australia.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia