pokarm

Encyklopedia PWN

teoria mineralnego odżywiania się roślin, mineralna teoria odżywiania roślin,
pogląd, według którego bezpośrednim pokarmem roślin są sole mineralne (rozpuszczone w wodzie i pobierane z gleby przez korzenie) oraz dwutlenek węgla asymilowany z powietrza;
teoria próchnicznego odżywiania się roślin, teoria próchnicowego (humusowego) odżywiania roślin, próchnicowa teoria odżywiania roślin,
pogląd, według którego podstawowym pokarmem dla roślin jest próchnica i woda;
termity, bielce, Isoptera,
rząd owadów społ. (społeczeństwa owadów);
tęgostery, Dendrocolaptidae,
rodzina ptaków z rzędu wróblowych, obejmująca 54 gat., prawdopodobnie najbliżej spokrewniona z garncarzami;
tłuszcze, tłuszcze właściwe, lipidy proste,
biochem. estry glicerolu z kwasami tłuszczowymi długołańcuchowymi o parzystej liczbie atomów węgla (acyloglicerole);
biochem. kwasy monokarboksylowe (karboksylowe kwasy) o alifatycznym łańcuchu węglowodorowym nasyconym lub nienasyconym, o parzystej liczbie atomów węgla (4–30) w cząsteczce, wchodzące w skład lipidów;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia