oczyszczać

Encyklopedia PWN

zazwyczaj część cukrowni (niekiedy oddzielny zakład przem.), w której oczyszcza się cukier surowy, czasami cukier konsumpcyjny biały na cukier rafinowany (rafinada);
zakład przemysłu tłuszczowego (olejarstwo), oddzielny lub połączony z olejarnią (niekiedy także z działami dalszej przeróbki olejów), przeznaczony do oczyszczania (rafinacji) olejów surowych ze śluzów, wosków, barwników, fosfatydów, żywic, białek, sacharydów, wolnych kwasów tłuszczowych oraz produktów ich rozpadu;
oczyszczanie spirytusu surowego z ubocznych produktów fermentacji (przedgon i fuzle) oraz zmniejszanie w nim zawartości wody przez destylację w kolumnach rektyfikacyjnych;
przywracanie przekształconym niekorzystnie środowiskom, czyli zdegradowanym w wyniku gosp. i bytowej działalności człowieka, gł. glebom i zbiornikom wodnym, ich funkcji biol. oraz cech użytkowych.
rtęć, Hg, hydrargyrum,
pierwiastek chemiczny o liczbie atomowej 80;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia