cukrownia
 
Encyklopedia PWN
cukrownia,
zakład przem. produkujący cukier z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej;
w warunkach eur. okres kampanii w c. buraczanych trwa ok. 3 mies. (październik–grudzień); podstawowymi działami produkcyjnymi c. buraczanej są: stacja mycia buraków i stacja krajalnic (rozdrabnianie w krajalnicach na tzw. krajankę); stacja dyfuzji (ekstrahowanie soku); stacja oczyszczania soku (nawapnianie, karbonatacja, dekantacjafiltracja); stacja wyparna (zagęszczanie soku); stacja warników i krystalizatorów z mieszadłami (krystalizacja cukru); stacja wirówek, suszarnia, segregacja, a także pakownia cukru; oprócz cukrowni produkujących biały cukier konsumpcyjny są również cukrownie, które wytwarzają tzw. cukier surowy, stanowiący wyjściowy materiał do produkcji cukru rafinowanego (rafinada); w skład c. może wchodzić rafineria cukru; otrzymane podczas produkcji cukru wysłodki, osad saturacyjny i melasa stanowią wartościowe produkty uboczne (pasza, nawóz, surowiec w przemyśle fermentacyjnym); sposób produkcji cukru z trzciny cukrowej jest w zasadzie zbliżony do opisanego, z tą różnicą, że sok z trzciny wydobywa się nie przez dyfuzję, ale przez wyciskanie.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia