melasa
 
Encyklopedia PWN
melasa, melas
[fr. mélasse < hiszp. melaza],
produkt uboczny powstający przy produkcji cukru z buraków lub trzciny cukrowej;
odciek, gęsty, lepki, ciemnobrunatny płyn otrzymywany podczas wirowania cukrzycy (produktu przejściowego, będącego mieszaniną kryształów cukru i syropu), zawierający sacharozę, której nie można już wykrystalizować; składa się z ok. 80% suchej substancji, gł. sacharozy (50%) i tzw. niecukrów (miner. — ok. 10%, i org. — ok. 20%); ze 100 kg buraków uzyskuje się 2,5–4 kg melasy; melasa jest surowcem w produkcji spirytusu, drożdży, gliceryny, acetonu, kwasu cytrynowego i mlekowego, także cennym dodatkiem do pasz.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia