jadalna
Encyklopedia PWN
misecznica, Lecanora,
rodzaj porostu obejmujący wiele gat. nadrzewnych i naskalnych;
mleczaj, Lactarius,
rodzaj grzybów podstawkowych z rzędu gołąbkowców, z klasy podstawczaków;
olejarstwo, przemysł olejarski, przemysł tłuszczowy,
wytwórczość przem. związana z uzyskiwaniem i uszlachetnianiem olejów roślinnych oraz dalszym przerobem tych olejów na margarynę i utwardzone tłuszcze kuchenne, a także olejów zwierzęcych (np. tran wielorybi) i tłuszczów zwierzęcych (np. łój).
orzeszki para, orzechy brazylijskie, orzeszki amerykańskie,
jadalne nasiona orzesznicy brazylijskiej;
orzesznik, hikora, przeorzech, Carya,
rodzaj roślin okrytozalążkowych z rodziny orzechowatych, obejmujący ok. 20 gat. drzew występujących w Ameryce Północnej i w Chinach;