mleczaj
 
Encyklopedia PWN
ok. 120 gat. (w Polsce ponad 60); typowo leśne, tworzące mikoryzę z drzewami; owocnik mięsisty, w miejscu uszkodzenia wydziela krople soku (tzw. mleczko). Z jadalnych gat. najwyżej jest ceniony mleczaj rydz, L. deliciosus, o pomarańczowym kapeluszu do 12 cm średnicy; mleczko pomarańczowe o łagodnym smaku i miłym zapachu; występuje gł. w młodnikach iglastych; spożywany pod różnymi postaciami; nie nadaje się do suszenia; inny jadalny gat.: mleczaj smaczny, L. volemus, o kapeluszu płowopomarańczowym oraz białym i łagodnym w smaku mleczku. Niektóre gat. niejadalne (np. mleczaj rudy, L. rufus, i mleczaj chrząstka, L. vellereus, o silnie piekącym mleczku), a nawet lekko trujące — mleczaj wełnianka, L. torminosus, o owłosionym kapeluszu i białym, silnie piekącym mleczku.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus)fot. W. Pawłowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia