chemiczne

Encyklopedia PWN

zool. jedno z podstawowych pojęć w naukach behawioralnych, np. etologia, psychologia zwierząt, ekologia behawioralna i socjobiologia, behawioryzm, a także ważne pojęcie w psychologii;
obniżanie temperatury produktów spożywczych zwykle do ok. −20°C i przechowywanie od kilku miesięcy do 1 roku w tej temperaturze;
med. zespół miejscowych odczynów obronnych ustroju na bodziec zapaleniotwórczy, np.: biologiczny (bakterie, wirusy, pasożyty, tkanka martwicza), chemiczny, termiczny, mechaniczny;
zawartość w glebie przyswajalnych form poszczególnych składników pokarmowych (makro- i mikroelementów) w odniesieniu do określonych gatunków i odmian lub zespołów (zbiorowisk) roślin;
Zawadzki Józef, ur. 14 VII 1886, Warszawa, zm. 22 II 1951, Zalesie k. Warszawy,
ojciec Tadeusza, fizykochemik i technolog;
Zawidzki Jan Wiktor Tomasz, ur. 20 XII 1866, Włóki k. Płocka, zm. 14 IX 1928, Warszawa,
fizykochemik, historyk chemii;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia