białka
Encyklopedia PWN
chemia supramolekularna, chemia „ponad cząsteczką”,
interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się syntezą złożonych układów molekularnych powstających w wyniku tworzenia się niekowalencyjnych połączeń międzycząsteczkowych (tzw. supercząsteczek) oraz badaniem ich struktury i właściwości.
wielkocząsteczkowy biopolimer obecny we wszystkich komórkach organizmów;
dieta
oparty na zasadach dietetyki sposób żywienia się człowieka, charakteryzujący się ustalonym pod względem jakości, ilości i urozmaicenia doborem pokarmów, dostosowanym do potrzeb organizmu.
[łac. < gr. díaita ‘sposób życia’],
globuliny
grupa białek rozpuszczalnych w rozcieńczonych roztworach soli;
[łac.],
jaja ptactwa domowego, gł. kur, przeznaczone do spożycia;
kolagen
białko włókienkowe z grupy skleroprotein, gł. składnik tkanki łącznej;
[gr. kólla ‘klej’, génos ‘ród’, ‘pochodzenie’],