dieta
 
Encyklopedia PWN
dieta
[łac. < gr. díaita ‘sposób życia’],
oparty na zasadach dietetyki sposób żywienia się człowieka, charakteryzujący się ustalonym pod względem jakości, ilości i urozmaicenia doborem pokarmów, dostosowanym do potrzeb organizmu.
dieta człowieka zdrowego — dieta normalna zapewnia właściwą (zabezpieczającą przed niedoborami i nadmiarem) podaż białka, węglowodanów (w tym błonnika), tłuszczów, składników miner. i witamin, oraz dostarcza ok. 8,4–14,6 MJ energii (2000–3500 kcal); w diecie dorosłych 30–50% białka powinno być pochodzenia zwierzęcego, a w diecie dzieci — 50–75%; wskazane jest, aby co najmniej połowa tłuszczu była pochodzenia roślinnego; diety lecznicze, stosowane przy różnych schorzeniach (np. dieta wątrobowa, cukrzycowa, nerkowa, przeciwmiażdżycowa), pokrywają zapotrzebowanie na gł. składniki pokarmowe, lecz różnią się zawartością części niestrawnych, wzajemnym stosunkiem białka, tłuszczów i węglowodanów, zawartością soli kuchennej, cholesterolu i błonnika; stosuje się różnorodne diety lecznicze; nazwy często pochodzą od ich twórców (np. dieta Carrela, dieta Jarockiego), od składu i charakteru diety (owocowa, bezsolna, sucha, niskotłuszczowa) oraz od sposobu ich oddziaływania na organizm człowieka (odtłuszczająca, oszczędzająca); ze względu na szkodliwy wpływ na organizm wyklucza się często lub ogranicza pewne produkty (nadmiar tłuszczu, soli) bądź techniki ich przyrządzania, zwłaszcza smażenie; w wielu krajach są produkowane specjalne preparaty dietetyczne (np. dietetyczne konserwy mięsne, owocowe, pieczywo) oraz odżywki dostarczające niezbędnych składników pokarmowych w ilości i proporcjach uzależnionych i dostosowanych do choroby lub stanu fizjologicznego.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia