dietetyczny środek spożywczy
 
Encyklopedia PWN
dietetyczny środek spożywczy,
produkt, który ze względu na skład i sposób przygotowania jest przeznaczony do żywienia ludzi z określonymi chorobami (np. zaburzeniami przemiany materii), także zalecany w pewnych stanach fizjol. (np. w okresie ciąży, w okresie niemowlęctwa, u dzieci do 3. roku życia);
wprowadzanie oznakowanych dietetycznych środków spożywczych do obrotu w Polsce wymaga zezwolenia Gł. Inspektora Sanitarnego, również warunki produkcji dietetycznych środków spożywczych są określone odpowiednimi przepisami prawnymi; do dietetycznych środków spożywczych zalicza się także odżywki, tj. produkty o wzbogaconym składzie lub zwiększonej zawartości składników naturalnych, przeznaczone do żywienia osób wymagających nasilonego odżywiania.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia