suplement pokarmowy,
ogólnodostępny środek spoż. przeznaczony do uzupełniania całodziennej diety, np.: w witaminy, składniki mineralne, aminokwasy lub kwasy tłuszczowe;
suplement pokarmowy
Encyklopedia PWN
suplementy pokarmowe są wytwarzane w postaci wyraźnie odróżniającej je od żywności konwencjonalnej (np. tabletki, drażetki, proszek do rozpuszczenia w wodzie); ilość składnika uzupełniającego zawartego w jednorazowej porcji nie przekracza 100% zalecanego dziennego spożycia z żywnością; suplementy pokarmowe stosuje się w przypadku stwierdzenia niedoboru danego składnika lub zagrożenia takim niedoborem, np. u sportowców, osób ciężko pracujących fizycznie, wegetarian, kobiet w ciąży i karmiących, ludzi starszych, osób z zaburzeniami metabolizmu i chorobami wymagającymi ścisłej diety, osób uzależnionych, także systematycznie przyjmujących antybiotyki.