kolagen
 
Encyklopedia PWN
kolagen
[gr. kólla ‘klej’, génos ‘ród’, ‘pochodzenie’],
białko włókienkowe z grupy skleroprotein, gł. składnik tkanki łącznej;
występuje w dużych ilościach u kręgowców, nie występuje u pierwotniaków, bakterii i roślin; łańcuch kolagenu o masie cząsteczkowej 120 kDa, zawiera ok. 1000 reszt aminokwasowych, z czego ok. 1/3 to reszty glicynowe, a ok. 1/4 — oksyprolinowe i oksylizynowe (nie spotykane w innych białkach); włókno kolagenowe składa się z 3 łańcuchów tworzących potrójną helisę o bardzo sztywnej strukturze przestrzennej (struktura białek); kolagen jest odporny na działanie enzymów proteolitycznych, nie rozpuszcza się w wodzie i rozpuszczalnikach org.; w wodnych roztworach zasadowych, pod działaniem temperatury, częściowo się rozpuszcza, tworząc żelatynę; w wyniku długotrwałego gotowania ulega denaturacji.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia