hydrolizaty białkowe
 
Encyklopedia PWN
hydrolizaty białkowe,
produkty częściowej hydrolizy białek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego;
postać, w jakiej białka są wprowadzane do kosmetyków; wśród hydrolizatów białkowych pochodzenia zwierzęcego najważniejsze są hydrolizaty kolagenowe i hydrolizaty keratynowe; hydrolizaty kolagenowe wykazują szczególne powinowactwo ze skórą; kolagen nadaje skórze sprężystość i elastyczność, ma zdolność wiązania dużych ilości wody; w miarę starzenia się skóry zdolność ta maleje, hydrolizaty kolagenowe wprowadzają do głębszych warstw skóry rozpuszczalną formę kolagenu, poprawiając wiązanie wody; hydrolizaty keratynowe, uzyskiwane z sierści zwierząt lub piór ptasich, są stosowane zwłaszcza w preparatach do pielęgnacji i ochrony włosów i paznokci (które są zbud. gł. z keratyny); upływ czasu, farbowanie włosów, zanieczyszczone środowisko powodują uszkodzenie struktury włosa — staje się on łamliwy, kruchy, rozdwaja się; hydrolizaty keratynowe odbudowują jego pierwotną strukturę; wśród hydrolizatów białkowych roślinnych w kosmetyce wykorzystuje się hydrolizaty: z pszenicy, ryżu, soi, owsa i migdałów; np. hydrolizaty z owsa redukują głębokość zmarszczek, ochraniają i częściowo odbudowują uszkodzoną tkankę skóry, hydrolizaty z jedwabiu mają wyjątkowo silne właściwości nawilżające i wygładzające; kondensaty hydrolizatów białkowych z kwasami tłuszczowymi są jednymi z najłagodniejszych środków powierzchniowo czynnych (stosowane m.in. w kosmetykach dla dzieci); wykorzystanie protein w kosmetyce bardzo rozwinęło się w latach 70. XX w.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia