wino
 
Encyklopedia PWN
wino,
napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej soku lub miazgi z winogron (w. gronowe), a także innych owoców (z dodatkiem cukru, w celu uzyskania odpowiedniej zawartości alkoholu — w. owocowe);
wg pol. przepisów również do tej samej kategorii napojów alkoholowych zaliczono miody pitne. Wyrób wina (winiarstwo) znano już w starożytności. Produkcja przem. wina polega na odfermentowaniu miazgi lub moszczu przy udziale drożdży, bytujących na owocach lub wprowadzonych w postaci czystej kultury, oraz na dojrzewaniu młodego wina; oprócz alkoholu warunkującego moc wina, powstają w procesie fermentacji liczne produkty uboczne (m.in. fuzle), które w procesie dojrzewania ulegają przemianom, m.in. estryfikacji, dając w rezultacie różne substancje zapachowo-smakowe, składające się na tzw. bukiet wina; na przebieg tych przemian można wpływać przez odpowiednie zabiegi, czyli pielęgnację wina. Ze względu na zawartość cukru wina dzieli się na: stołowe (wytrawne i półwytrawne) i deserowe (półsłodkie, słodkie i b. słodkie); ponadto wino białe, czerwone i różowe (rosé) oraz musujące (szampan). Do cenionych na rynku międzynar. należą wina: bordoskie, burgundzkie, sherry, chianti, malaga, madera, portwein i in.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia