UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
szampan
Encyklopedia PWN
szampan
[fr.],
grupa białych win musujących (wysyconych wytworzonym podczas fermentacji dwutlenkiem węgla), produkowanych w Szampanii we Francji, dla których nazwa „szampan” jest zastrzeżona przez fr. przepisy prawne;
wytrawne (brut, sec), półwytrawne (demi-sec) i słodkie (doux); do słynnych marek szampana należą oryginalne wina: Mumm, Veuve Cliquot, Heidsieck; twórcą (2. poł. XVII w.) klas. metody szampanizacji był zakonnik P. Pérignon; popularnie nazwa „szampan” jest stosowana do wszystkich win musujących.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.