selerowate (baldaszkowate)
 
Encyklopedia PWN
selerowate (baldaszkowate), Apiaceae (Umbelliferae),
rodzina z klasy dwuliściennych,
ponad 3100 gat., występujących w różnych siedliskach na półkuli północnej (gł. w strefie pozatropik.); w Polsce ok. 90 gat.; łodyga żeberkowana, pusta; liście zwykle o blaszce kilkakrotnie pierzasto podzielonej; kwiaty drobne, pięciokrotne, białe lub żółte, zebrane w charakterystyczne kwiatostany, baldachy; owoce rozłupki; selerowate zawierają m.in. olejki eteryczne i żywice; wiele gat. uprawia się w celach kulinarnych (np. marchew, pietruszka, kminek, koper, selery) i leczn. (np. biedrzeniec, arcydzięgiel, kolendra); spotyka się też gat. ozdobne (np. mikołajek, jarzmianka) oraz trujące (np. blekot, szalej, szczwół).
Ilustracje
Mikołajek nadmorski (Eryngium maritimum)fot. M. Sokólska-Połutrenko/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Arcydzięgiel litwor, Archangelica litworfot. M. Zarębski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia