pietruszka
 
Encyklopedia PWN
pietruszka, Petroselinum,
rodzaj z rodziny selerowatych (baldaszkowatych);
2 gat. roślin jednorocznych lub dwuletnich; łodyga naga, liście wiotkie, pierzastodzielne, kwiaty białe lub żółtawe w baldachach; owoc — rozłupka; w uprawie jest rozpowszechniona pietruszka zwyczajna, P. crispum (P. sativum, P. hortense), przyprawowa dwuletnia roślina warzywna pochodząca z basenu M. Śródziemnego; wys. 50–80 cm, liście 3-krotnie pierzaste; korzenie i liście zawierają olejek eteryczny o swoistym smaku, zapachu i właściwościach leczniczych. Rozróżnia się 2 podgat.: pietruszkę korzeniową, subsp. tuberosum, o mięsistym, białawym korzeniu spichrzowym, dł. do 20 cm, i pietruszkę naciową, subsp. crispum, wykształcającą dużą rozetę liści (o dużej zawartości wit. C i β-karotenu) i cienki rozwidlony korzeń.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia