jasmonowy kwas
 
Encyklopedia PWN
jasmonowy kwas,
fizjol. związek chemiczny zaliczany do hormonów roślinnych.
Należy do klasy jasmonidów, które powstają w roślinach z kwasu linolenowego; występuje w różnych grupach systematycznych roślin wyższych, w paprociach, mchach, grzybach i glonach w bardzo małych ilościach (od 10 ng do 30 µg/g świeżej masy tkanki); kwas jasmonowy przyspiesza starzenie liści, działa hamująco na wiele procesów wzrostowych, np. hamuje kiełkowanie nasion bogatych w kwasy tłuszczowe (rzepak, len), zawiązywanie pąków kwiatowych; stymuluje natomiast powstawanie bulw ziemniaka; ester metylowy kwasu jasmonowego stymuluje produkcję etylenu (eten) i karotenu w wielu owocach; ponadto kwas jasmonowy odgrywa rolę w mechanizmach obronnych roślin przez indukcję syntezy inhibitorów proteinaz oraz stymuluje syntezę białek zapasowych w roślinach; sugeruje się, że endogenne jasmonidy są ważnym ogniwem w odpowiedzi roślin na stres, a molekularny mechanizm ich działania wiąże się z regulacją ekspresji genów na poziomie transkrypcji.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia