wodorowa

Encyklopedia PWN

oksoniowy jon, jon hydroniowy, H3O+,
występujący w roztworach wodnych jednododatni jon, będący hydratowanym protonem (wodorowy jon);
pankreozymina
[gr.],
cholecystokinina, cholecystokininopankreozymina, CCK,
peptydowy hormon przewodu pokarmowego;
metoda wyjaławiania, niszczenia drobnoustrojów przez ogrzewanie, stosowana gł. w przemyśle spoż. w celu utrwalenia produktów żywnościowych (p.: mleka, soków owocowych, piwa, niektórych konserw) oraz w technice bakteriologicznej i mikrobiologicznej.
przyrząd do pomiaru odczynu roztworu, tj. do pomiaru pH;
proton
[gr.],
chem. → wodorowy jon.
racemat, postać racemiczna,
chem. mieszanina enancjomerów, nie wykazująca aktywności optycznej;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia