tłuszczowe

Encyklopedia PWN

wieloczynnościowy, największy gruczoł kręgowców, funkcjonalnie związany głównie z układem pokarmowym, odgrywający bardzo ważną rolę w przemianie materii.
wyrób z mięsa albo tłuszczu lub z surowców mięsno-tłuszczowych, w jednym kawałku bądź o różnym stopniu rozdrobnienia, poddany różnym procesom technol. (solenie, peklowanie, wędzenie, parzenie lub pieczenie), w osłonkach naturalnych lub sztucznych albo bez osłonek;
antropol. stan zaawansowania rozwojowego jednostki lub grupy ludzi w każdej fazie życia. Termin „wiek biologiczny człowieka” jest oceną jednostki lub grupy w stosunku do standardu, jaki wyznaczają normy rozwojowe, będące wartością średnią cechy dla danej klasy wieku.
mieszanina egzogennych nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy, linolenowy i arachidonowy);
wydzielina gruczołów woskowych robotnic pszczoły miodnej (zw. woszczarkami);
woskownica, Myrica,
rodzaj z rodziny woskownicowatych (Myricaceae);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia