tłuszczowe
Encyklopedia PWN
sum elektryczny, Malapterurus electricus,
ryba słodkowodna z rodziny sumów elektr., Malapteruridae, liczącej 2 gat., rzędu sumokształtnych (Siluriformes);
związki chemiczne przyspieszające schnięcie olejów przez katalizowanie reakcji oksypolimeryzacji;
dzielnica przem.-mieszkaniowa w północno-wschodniej części Katowic (woj. śląskie);
tkanka krwiotwórcza wypełniająca jamy szpikowe kości;
tchawkowce, tchawkodyszne, tchawkodyszce, Tracheata,
jednogałęziowce Uniramia, w jednym z częściej używanych do niedawna podziałów systematycznych podtyp stawonogów, skupiający wije i owady;
termogenina
fizjol. białko w błonie wewnętrznej mitochondriów komórek brązowej (brunatnej) tkanki tłuszczowej, zawierające kanał protonowy, przez który protony wnikają do wnętrza mitochondrium i w toku ich łączenia się z tlenem wydziela się ciepło.
[gr.],