tłuszczowe

Encyklopedia PWN

prostaglandyny
[gr.-łac.],
PG,
grupa związków org., pochodnych 20-węglowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, o cząsteczkach zawierających pierścień cyklopentanu;
pyknik
[gr. pyknós ‘gruby’],
w ujęciu typologii E. Kretschmera, opartej na metodol. założeniach psychosomatycznej klasyfikacji Hipokratesa, osoba o przewadze wymiarów szerokościowych (poprzecznych) nad długościowymi;
naturalna, ciekła mieszanina węglowodorów parafinowych (alkany), naftenowych (cykloalkany) i aromatycznych (związki aromatyczne).
rycynolowy kwas, kwas rącznikowy, kwas 12-hydroksy-cis-9-oktadecenowy, CH3(CH2)5CH(OH)CH2CH=CH(CH2)7COOH,
związek organiczny, nienasycony hydroksykwas tłuszczowy;
Sciacca
[sziạkka],
m. we Włoszech, w zachodniej części Sycylii (region), nad M. Śródziemnym, 48 km na północny zachód od Agrigento.
fosfolipidy należące do klasy sfingolipidów, zbudowane ze sfingozyny, której grupa aminowa jest połączona z jedną lub kilkoma cząsteczkami kwasu tłuszczowego (nasyconego lub nienasyconego), a końcowa grupa hydroksylowa z fosfocholiną;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia