tłuszczowe

Encyklopedia PWN

olej otrzymywany przez tłoczenie wyłuskanych i rozdrobnionych nasion słonecznika zwyczajnego;
warstwa tkanki tłuszczowej podskórnej, grub. 2–10 cm i więcej, z grzbietu, brzucha i karku świni;
stearynowy kwas, kwas oktadekanowy, CH3(CH2)16COOH,
związek organiczny, nasycony wyższy kwas tłuszczowy;
steatopygia
[gr.],
biol. obfite skupienie tkanki tłuszczowej w okolicy pośladków i silna lordoza lędźwiowa, zmieniające w sposób charakterystyczny sylwetkę;
suberyna
[łac.],
spolimeryzowany ester kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych alkoholi, zawiera też związki o charakterze garbników;
sulfolipidy
[łac.-gr.],
związki z grupy glikolipidów;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia