wędlina
 
Encyklopedia PWN
wędlina,
wyrób z mięsa albo tłuszczu lub z surowców mięsno-tłuszczowych, w jednym kawałku bądź o różnym stopniu rozdrobnienia, poddany różnym procesom technol. (solenie, peklowanie, wędzenie, parzenie lub pieczenie), w osłonkach naturalnych lub sztucznych albo bez osłonek;
wyprodukowana z surowca poubojowego (gł. świnie, też bydło, konie, osły a także drób) w jednym kawałku lub rozdrobnionego, z przyprawami i niekiedy dodatkami (np. kasza), w osłonkach (naturalnych, sztucznych) lub bez; zależnie od doboru surowca i obróbki otrzymuje się wędliny trwałe, przechowywane ok. 3 mies. i dłużej, półtrwałe — 10 dni do 3 mies. i nietrwałe — do 48 godz. (przechowywane w temperaturze do 12°C). Rozróżnia się 4 grupy technol. wędlin: wędzonki, kiełbasy, wędliny podrobowe i produkty blokowe.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia