spichrzowych

Encyklopedia PWN

glukozydy
[gr.],
związki chemiczne z grupy glikozydów zawierające w cząsteczce glukozę;
bot. jeden z 3 podstawowych typów organów roślin naczyniowych (obok łodygi i liści), zwykle umocowujący roślinę w podłożu i pobierający zeń wodę i sole mineralne;
leukoplasty
[gr. leukós ‘biały’, plastós ‘ulepiony’],
bot. bezbarwne organella komórkowe, plastydy występujące w cytoplazmie komórek roślinnych, głównie warstw głębiej leżących, do których nie dochodzi światło (roślinnych organów spichrzowych, czyli magazynujących);
nasiono, dawniej nasienie,
bot. organ rozmnażania roślin, powstający z zapłodnionego zalążka, złożony z łupiny nasiennej, zarodka, tkanki spichrzowej stanowiącej zapas pokarmu na czas kiełkowania (bielmo, prabielmo lub obielmo);
roln. zabiegi stosowane w warzywnictwie i kwiaciarstwie w celu pobudzenia roślin do wcześniejszego rozwoju pędów, liści lub kwiatów, kosztem substancji nagromadzonych w kłączach, bulwach, cebulach lub innych organach spichrzowych.
bot. związki chemiczne gromadzące się w miękiszowych komórkach spichrzowych organów roślin (w soku komórkowym, cytoplazmie, plastydach lub w ścianie komórkowej);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia