spichrzowych

Encyklopedia PWN

organy przystosowane do magazynowania substancji pokarmowych, gł. węglowodanów, białek lub lipidów, na użytek: 1) „własny” rośliny; 2) następnego pokolenia generatywnego; 3) zwierząt, jako zachęta do wypełnienia przez nie funkcji pożytecznych dla przeżycia rośliny i/lub gatunku.
bot. leukoplasty (bezbarwne plastydy) produkujące skrobię w komórkach organów spichrzowych;
bielmo, endosperm,
bot. tkanka miękiszowa spichrzowa, powstająca w woreczku zalążkowym nasion roślin okrytonasiennych, zawierająca substancje zapasowe, gł. skrobię, białka i tłuszcze;
burak, Beta,
rodzaj z rodziny komosowatych;
grupa ozdobnych bylin z klasy jednoliściennych wyróżniana w ogrodnictwie ozdobnym ze względu na obecność podziemnych, spichrzowych organów zw. cebulami
nawozy mineralne zawierające jako główny składnik fosfor — niezbędny pierwiastek pokarmowy roślin, składnik białek, fityny (związku występującego w organach spichrzowych i nasionach wielu roślin), orto- i metafosforanów organicznych, kwasów nukleinowych i in.;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia