smak

Encyklopedia PWN

siedmiolatka, właśc. czosnek dęty, cebula siedmiolatka, Allium fistulosum,
gatunek byliny cebulowej z rodzaju czosnek, pochodzący z Syberii i Chin, uprawiany jako warzywo wieloletnie;
skrobia, krochmal, (C6H10O5)n,
polisacharyd (wielocukier), homoglikan zbudowany z cząsteczek d-glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi, główny polisacharyd roślin wyższych;
zool. narządy zmysłu smaku kręgowców;
smalec
[niem. Schmalz],
tłuszcz wieprzowy o konsystencji mazistej i charakterystycznym smaku i zapachu;
produkt o półpłynnej konsystencji otrzymywany w wyniku długotrwałej (1–2-letniej) naturalnej fermentacji nasion sojowych z pszenicą, wodą i solą mor.;
ser z mleka krowiego, z grupy serów solankowych, pełnotłusty, dojrzewający w zalewie solankowej (nie krócej niż 30 dni), o specyficznym ostrym, słonym smaku.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia