smakowe kubki
 
Encyklopedia PWN
smakowe kubki,
zool. narządy zmysłu smaku kręgowców;
u ssaków i ptaków kubki smakowe występują na brodawkach języka, w nabłonku tylnej ściany gardzieli, nagłośni i podniebienia miękkiego oraz łuków podniebiennojęzykowych; u ryb i płazów poza językiem mogą występować w obrębie skóry. Elementami czułymi na bodźce chem. są przekształcone komórki nabłonka śluzówki jamy ustnej; do tych komórek przylegają zakończenia nerwowe nerwu czuciowego, tworząc kilkadziesiąt synaps; komórki zmysłowe są oddzielone od siebie komórkami podporowymi; pod wpływem właściwego bodźca chem. powstaje zmiana w potencjale elektr. błony komórkowej odbierana przez synapsę i stanowiąca pobudzenie nerwu czuciowego. U człowieka komórki czuciowe kubków smakowych rozróżniają 4 rodzaje bodźców smakowych: słodki, słony, kwaśny i gorzki.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia