smak

Encyklopedia PWN

gliceryna
[gr. glykerós ‘słodki’],
glicerol, propano-1,2,3-triol, CH2(OH)CH(OH)CH2OH,
związek organiczny, najprostszy alkohol trihydroksylowy;
glikozydy
[gr.],
liczna grupa związków o różnorodnej budowie chem. zawierających w swym układzie monosacharydy połączone wiązaniem glikozydowym (np. glukozę — glukozydy, galaktozę — galaktozydy);
glukonowy kwas, kwas pentahydroksykapronowy, C6H12O7,
powstaje w wyniku łagodnego utleniania glukozy;
sól jednosodowa kwasu glutaminowego;
‘Golden Delicious’
[gọuldən dılı̣szəs],
odmiana jabłoni pochodząca z USA (wyhodowana 1890), uprawiana na całym świecie, zwłaszcza w ciepłych regionach klimatu umiarkowanego;
gorczycowy olejek, olejek gorczyczny,
substancja zawarta (w ilości 1–2%) w nasionach wielu roślin z rodziny kapustowatych (krzyżowych), zwłaszcza gorczycy;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia