smak

Encyklopedia PWN

Emmanuel
[emanüẹl]
Pierre, właśc. Noël Mathieu, ur. 3 V 1916, Gan, zm. 22 IX 1984, Paryż,
fr. poeta i eseista;
endywia, cykoria endywia, szczerbak wielki, Cichorium endivia,
gatunek jednorocznej rośliny warzywnej z rodziny astrowatych (złożonych), pochodzący z basenu M. Śródziemnego i Indii, znany już w staroż. Rzymie, obecnie uprawiany gł. we Francji i Holandii, w Polsce mniej popularny.
enotanina
[gr.-fr.],
zbiorowa nazwa różnych garbnikowych składników wina, pochodzących z nasion, skórki i szypułek owoców winorośli;
epsomit, sól gorzka rodzima,
minerał, uwodniony siarczan magnezu MgSO4·7H2O;
esencja
[łac. essentia ‘istota rzeczy’, ‘treść’],
farm. wyciąg z roślin aromatycznych z dodatkiem olejków lotnych;
stężony (np. 80%) roztwór kwasu octowego, bezbarwny, mający właściwości toksyczne, o ostrym zapachu i silnie kwaśnym smaku;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia