smak
Encyklopedia PWN
fr. poeta i eseista;
endywia, cykoria endywia, szczerbak wielki, Cichorium endivia,
gatunek jednorocznej rośliny warzywnej z rodziny astrowatych (złożonych), pochodzący z basenu M. Śródziemnego i Indii, znany już w staroż. Rzymie, obecnie uprawiany gł. we Francji i Holandii, w Polsce mniej popularny.
enotanina
zbiorowa nazwa różnych garbnikowych składników wina, pochodzących z nasion, skórki i szypułek owoców winorośli;
[gr.-fr.],
epsomit, sól gorzka rodzima,
minerał, uwodniony siarczan magnezu MgSO4·7H2O;
esencja
farm. wyciąg z roślin aromatycznych z dodatkiem olejków lotnych;
[łac. essentia ‘istota rzeczy’, ‘treść’],
stężony (np. 80%) roztwór kwasu octowego, bezbarwny, mający właściwości toksyczne, o ostrym zapachu i silnie kwaśnym smaku;