endywia
 
Encyklopedia PWN
endywia, cykoria endywia, szczerbak wielki, Cichorium endivia,
gatunek jednorocznej rośliny warzywnej z rodziny astrowatych (złożonych), pochodzący z basenu M. Śródziemnego i Indii, znany już w staroż. Rzymie, obecnie uprawiany gł. we Francji i Holandii, w Polsce mniej popularny.
Liście osadzone na skróconej łodydze, nie tworzą główek; pędy kwiatostanowe, wys. 50–120 cm, wykształcają się później; kwiaty niebieskie w kwiatostanach-koszyczkach; uprawiana jako warzywo liściowe już w staroż. Egipcie, Grecji, Rzymie; obecnie rozpowszechnione są gł. w zachodniej Europie: endywia eskariola, C.e. subsp. latifolium, o dużych, szerokich i dość grubych liściach, i endywia kędzierzawa, C.e. subsp. crispum, o liściach podłużnych, silnie postrzępionych i kędzierzawych, jadanych na surowo (jak sałata); zawierają znaczne ilości soli miner., prowit. A i wit. C, oraz glikozyd laktucynę, nadający liściom gorzkawy smak; dla obniżenia zawartości laktucyny stosuje się bielenie liści (bielenie warzyw).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia