smak
Encyklopedia PWN
etylenowy glikol, etano-1,2-diol, glikol, HOCH2CH2OH,
związek organiczny, alkohol o 2 grupach hydroksylowych (alkohol dihydroksylowy);
fuzle
zbiorowa nazwa mieszaniny wyższych alkoholi powstających jako uboczne produkty fermentacji alkoholowej, w procesach produkcji alkoholu etylowego;
[niem.],
likier korzenno-ziołowy (35–40% alkoholu), o dominującym smaku anyżkowym, z dodatkiem pasków lub płatków bardzo cienkiej złotej folii.
genever
nar. wytrawna wódka holenderska, jałowcówka (ma intensywny smak i zapach jałowca) o zawartości alkoholu 45%, nazywana także holenderską (Hollands) lub genevą;
[fr. genièvre],
ojciec Adama, działacz komunistyczny, polityk.
napój alkoholowy o dominującym smaku jałowca, o zawartości alkoholu 40–45%, wytwarzany przez destylację zacieru ze słodu jęczmiennego oraz kukurydzy i żyta;