smak

Encyklopedia PWN

etylenowy glikol, etano-1,2-diol, glikol, HOCH2CH2OH,
związek organiczny, alkohol o 2 grupach hydroksylowych (alkohol dihydroksylowy);
fuzle
[niem.],
zbiorowa nazwa mieszaniny wyższych alkoholi powstających jako uboczne produkty fermentacji alkoholowej, w procesach produkcji alkoholu etylowego;
gdańska wódka, Goldwasser
[niem.],
likier korzenno-ziołowy (35–40% alkoholu), o dominującym smaku anyżkowym, z dodatkiem pasków lub płatków bardzo cienkiej złotej folii.
genever
[fr. genièvre],
nar. wytrawna wódka holenderska, jałowcówka (ma intensywny smak i zapach jałowca) o zawartości alkoholu 45%, nazywana także holenderską (Hollands) lub genevą;
Gierek Edward, ur. 6 I 1913, Porąbka k. Będzina, zm. 29 VII 2001, Cieszyn,
ojciec Adama, działacz komunistyczny, polityk.
gin, dżyn
[ang. < hol. jenever ‘jałowiec’],
napój alkoholowy o dominującym smaku jałowca, o zawartości alkoholu 40–45%, wytwarzany przez destylację zacieru ze słodu jęczmiennego oraz kukurydzy i żyta;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia