gorczycowy olejek
 
Encyklopedia PWN
gorczycowy olejek, olejek gorczyczny,
substancja zawarta (w ilości 1–2%) w nasionach wielu roślin z rodziny kapustowatych (krzyżowych), zwłaszcza gorczycy;
ma silny, ostry zapach wywołujący łzawienie; z roztartych nasion gorczycy czarnej otrzymuje się olejek gorczycowy zawierający ok. 90% izotiocyjanianu allilu C3H5NCS (tzw. olejek allilogorczyczny), destylowany z parą wodną do celów farm. (m.in. do sporządzania plastrów); nasiona gorczycy białej zawierają olejek, którego gł. składnikiem jest izotiocyjanian p-hydroksybenzylu C7H7ONCS, nadający ostry smak musztardzie; dzięki znacznej zawartości olejku gorczycowego nasiona gorczycy mają pewne właściwości konserwujące (antyseptyczne), wykorzystywane dawniej np. do utrwalania soków owocowych.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia